Siirry pääsisältöön

Jokavuotinen ongelma, punkitJoka vuosi about näihin aikoihin alkaa taas se sama rumba, jonka aiheuttavat ne todella ärsyttävät verenimijät eli punkit. Punkit ovat paitsi ihmisten, niin myös eläimien jokavuotinen riesa. Punkit levittävät monia tauteja, kuten esimerkiksi Puutiaisaivokuumetta ja  Borrelioosia. Punkit levittävät sairautta imemällä itseensä tarpeeksi verta, jonka jälkeen punkki alkaa erittää "isäntä-eläimeen" omaa sylkeään. Onneksi meillä ei oo vielä näitä kamaluuksia esiintynyt, sillä meilläpäin sataa luultavasti vielä Kesäkuussakin lunta :D .

Punkkiaikana, kun lämpömittari näyttää sitä n.5 celsiusastetta, punkit heräilevät ja levittäytyvät. Itse tarkastan näihin aikoihin koiria ihan joka päivä punkkien varalta. Joskus useammin. Sisäkoiralla punkkien tarkastus on varmasti vieläkin tärkeämpää, kuin nyt sillä punkit voivat tulla koiran mukana sisälle ja iskeä myös ihmisiin. Toiset koirat onnistuvat saamaan punkkeja enemmän kuin toiset, onneksi meillä ei kuitenkaan ole kauheasti punkkeja ollut. Tartuntaa kun ei valitettavasti aina huomaa.


Kuvahaun tulos haulle punkkiAjattelin nyt kuitenkin koota hyvien vinkkien TOP 3- punkkien torjuntaan. Toivottavasti näistä on teistä joillekkin apua!


1. Punkkipanta


Seresto on luultavasti yleisin punkkipanta, olen kuullut että monilla on ollut tämä panta, ja ovat tykänneet!


Ensimmäisenä otan käsittelyyn punkkipannat, joista olen kuullut paljon hyvää palautetta- ja havainnut esimerkiksi isovanhempien koirilla hyväksi. Punkkipantoja löytyy eri mallisia ja hintaisia. Itse en kuitenkaan välttämättä kaikista halvimpaan pantaan luottaisi. Pannat ovat hyvä vaihtoehto, sillä niitä ei tarvitse uusia niin usein. Pannassa on kuitenkin pari miinusta: ne pitäisi muistaa ottaa pois koiran mennessä uimaan ja se, että ne eivät sovi pitkäturkkiselle koiralle. Pannan pitää osua ihoon, jotta tarvittava hankaussähkö ja siitä tuleva lämpö aiheuttavat myrkyn erittäytymiseen. Jos siis panta on vain kevyesti paksun karvan päällä, ei myrkky pääse imeytymään.

2.Paikallisvaleluliuos

Toinen varmasti hyvä vaihtoehto on paikallisvaleluliuos. Liuos leviää niskasta koiran verenkiertoon, ja sitä kautta koiran iholle tai rasvakerrokseen. Toiminta liuoksissa perustuu siihen, että kun myrkky on levinnyt koiraan, punkin purressa koiraa ja imiessä verta punkki halvaantuu myrkyn ansiosta. Tällöin punkki irtoaa, ja lopulta kuolee. Näitä tuotteita voit ostaa Apteekista, ilman reseptiä. Yksi annos liuosta kestää neljä viikkoa, joten annosta täytyy muistaa lisätä kuukauden välein, jotta hyöty olisi koko kesän. 
Mahdollinen haittavaikutus on ihon kutiaminen. 

3. Punkkipillerit

Aiheeseen liittyvä kuva


Kolmas keino on pillerit. Nykyään pillerit ovat usein makupillereitä, joten monen koirat varmasti syövät niitä innoissaan.
Ne eivät karkoita punkkeja, vaan tappavat jokaisen punkin, joka pillereillä suojatun eläimen ihoon tulee. Tabletti on usein reseptilääke. Tabletit sopivat paksuturkkisille ja paljon uimisesta pitäville koirille.
Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kuulumisia

Noniin, tänään sain vihdoin ja viimein aikaa ja jaksamista kirjoittaa kuulumispostausta.
Edellisestä ns. "kunnon" postauksesta onkin jo kulunut eemmän aikaa, kuin mitä laki sallisi., mutta pistän kaiken pidemmän sairastelun piikkiin. Kuitenkaan tässä enempää höpöttelemättä, siirrytään itse kuulumisiin.


Syyslukukauden alussa vaihdoin ajoneuvonasentajan opinnoista merkonomin opintoihin. Ennen koulumatkaa oli noin.15 km mutta nykyään matkaa on n.43km per suunta. Tähän tietysti uppoaa tuhottomasti aikaa, kun jatkobussiyhteydet eivät sovi yhteen, sekä pelkkä bussissa olo vie päivästä kaksi tuntia. Koulun vaihto on ollut oikeastaan aika hyvä ja helpoittava ratkaisu, sillä edellisessä koulussa vain ahdisti ja ahdisti. Syy tähän oli tärkeän ja rakkaan kaverin menettäminen Helmikuun 18. päivä. Hän opiskeli samalla linjalla ajoneuvonasentajaksi. Tapahtumaan pääset tutustumaan klikkaamalla tästä. Tämän turman käsittämiseen ja ymmärtämiseen, miksi näin tapahtui on mennyt todella pitkä a…

Milloin on aika ystävän viimeiselle matkalle?

Mistä tiedät milloin on oikea aika päästää koira ystäväsi pois?

Minulle on pienestä pitäen opetettu, että koira päästetään pois ilman kärsimystä ja oireiden ilmaannuttua. Meillä koirat eivät saa kärsiä, vaan koirasta huomaa kun aika on tullut. Meillä tilanteesta riippuen lopetetaan joko eläinlääkärissä tai kotona. Kumpikin vaihtoehto on meillä täysin hyväksytty, onhan tärkeintä se että koira pääsee mahdollisimman kivuttomasti  ja tietyllä arvokkuudella pois.


Mistä sitten tietää milloin aika on oikea Tähän kysymykseen on luvattoman paljon niin oikeita kuin vääriäkin vastauksia. Jotkut haluavat rakkaiden koirien kuolevan luonnollisesti, mutta itse en tästä tavasta perusta. Ihmisen on pystyttävä päästämään irti rakkaasta, hyvin palvelleesta tosiystävästä, kun aika on oikea. Minusta aika on oikea, kun elämä alkaa yksinkertaisesti olemaan liian rankkaa ja kuormittavaa koiralle, ei elämää ole enään syytä pitkittää. Esimerkiksi nivelrikkotapauksissa kannattaa miettiä siis milloin menee liian…

Kopinpehmikkeenä Ruti-Rex

Meillä  on koirat asunut jo pitkään ulkona, lämmitetyissä kopeissa. Koppien pehmikkeenä on oikeastaan aina ollut Ruti-Rex sen hyvien ominaisuuksien vuoksi. Aloitan nyt kertomalla hieman tästä vaihtoehdosta.

Ruti-Rex on luonnonmukainen vaihtoehto, joka on kehitetty koiria ajatellen. Ohut ja pitkä mäntykuitu on paitsi hyvän tuoksuista, myös kestävää, ja samalla myös estää hankaumien ja kovettumien syntyä jalkoihin. Ruti-Rex imee myös hyvin kosteutta.


Meidän omat kokemukset ovat todella hyviä.
Vaikka 10kg paali on meilläpäin lähemmäs 30e, Ollaan niin tyytyväisiä tuotteeseen että pulitetaan mukisematta se pari-kolme paalia koppeihin -sitäpaitsi paaleja ei tarvitse olla koko ajan ostamassa. Paali on todella riittoisa ja kestävä. Meillä menee vuodessa ehkä 5-6 paalia seitsemään koppiin. Kuivike pysyy suhteellisen hyvin kopeissa ja koirat ovat aina riemuissaan saadessaan  uutta pehmikettä koppeihin. Yritä nyt siinä sitten pehmikettä koppeihin laittaa, kun innokkaita on kokonainen parvi ympä…