Milloin on aika ystävän viimeiselle matkalle?

Mistä tiedät milloin on oikea aika päästää koira ystäväsi pois?

Minulle on pienestä pitäen opetettu, että koira päästetään pois ilman kärsimystä ja oireiden ilmaannuttua. Meillä koirat eivät saa kärsiä, vaan koirasta huomaa kun aika on tullut. Meillä tilanteesta riippuen lopetetaan joko eläinlääkärissä tai kotona. Kumpikin vaihtoehto on meillä täysin hyväksytty, onhan tärkeintä se että koira pääsee mahdollisimman kivuttomasti  ja tietyllä arvokkuudella pois.


Mistä sitten tietää milloin aika on oikea

Tähän kysymykseen on luvattoman paljon niin oikeita kuin vääriäkin vastauksia. Jotkut haluavat rakkaiden koirien kuolevan luonnollisesti, mutta itse en tästä tavasta perusta. Ihmisen on pystyttävä päästämään irti rakkaasta, hyvin palvelleesta tosiystävästä, kun aika on oikea. Minusta aika on oikea, kun elämä alkaa yksinkertaisesti olemaan liian rankkaa ja kuormittavaa koiralle, ei elämää ole enään syytä pitkittää. Esimerkiksi nivelrikkotapauksissa kannattaa miettiä siis milloin menee liian pitkälle ja kivuliaaksi koiran kannalta.

Mietit ehkä, että milloin on oikea aika päästää koira tuskistaan. Entä jos sohut ja viet ystäväsi liian aikaisin viimeiselle matkalle. Olisihan se vielä voinut viikon elää? Ei, koirien elämää ei kannata pienellä aika välillä yrittää pitkittää, huolimatta siitä että koiraan ei vielä sattuisikaan. Suurinta rakkautta ja ystävyyttä koiraa kohtaan on päästää pois ajoissa ilman suurempia särkyjä tai rajoituksia koiran elämässä.Jos esimerkiksi koira ei voi enään syödä tai liikkua kunnolla, on syytä miettiä olisiko nyt oikea aika.

Mietit myös ehkä toista vaihtoehtoa. Jos olet sokea koiran kivuille- tai et ehkä ole itse valmis päästämään irti, mitä sitten? Entä jos päästät irti aivan liian myöhään? Joskus suurinta rakkautta on poispäästö. Jos silmäsi ovat auenneet nyt koiran tilalle, ehkä ymmärrät tämän. Koirasi on kiitollinen päästessään viimeiseen lepoon, vaikka elämä ei olisikaan enään hetkeen ollut elämisen arvosta. Koirasi antaa varmasti sinulle anteeksi- olethan antanut sille kaiken mitä koira voi toivoa, sekä osoittanut suurinta rakkautta ystävääsi kohtaan. Onhan koirasi ollut kiltti ja hyvä ystävä.

Asia koiran kannalta

 Koiralla on jokin aisti, joka ihmiseltä puuttuu. Koira tietää, milloin alkaa aika hupenemaan. Koirasi voi laihtua tai lopettaa syömisen, tai vaikka alkaa kaivamaan kuoppaa omaksi haudakseen. Kun katsot koiraasi silmiin, huomaat kyllä kun on aika. Älä pitkitä päätöksen tekoa enään sen jälkeen, koirasi kyllä tietää kun aika on tullut. Olet koiran paras ystävä ollut koko elämän- mutta ystävyyden suurin koetus on tässä. Sinä tulet surulliseksi- ymmärrän ja tiedän tunteen. Tässä asiassa on vain parasta ajatella koiraa.

Mikä on paras keino?

Sinulla on kaksi keinoa päästää rakkaasi vihreämmille niityille. Ensimmäinen on tuttu ja turvallinen kotipiiri. Voit pyytää tuttua ja taitavaa tulemaan ampumaan koirasi, tämä on monesti nopein ja kivuttomin keino. Tämä on myös laissa sallittua, ja paras koiralle jos tämä pelkää eläinlääkäriä. Toinen vaihtoehto on viedä koira eläinlääkärille, jossa ystäväsi vähitellen lipuu pois luotasi, saadessaan olla lähelläsi. Kumman ikinä valitsetkaan- olet valinnut oikein.


Kommentit

 1. Tosi hyvä teksti! Ei olis vaan kannattanut lukea, kun alan itkemään:( Mutta täyttä asiaa kaikki!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset, kehut piristävät aina! Ja tää on kyllä vähän rankka aihe, myönnän.

   Poista
 2. Tehtiin vuosi sitten, eläinlääkärillä omassa autossa, Luna sai nukahtaa meidän silittelyyn ja hyvästi jättöön, kova paikka, mutta rakastin ja rakastan vieläkin Lunaa muistoissa <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ystävän viimeiselle matkalle päästö on aina tuskaisaa. Kiitokset kommentistasi!

   Poista
 3. Puoltoista vuotta sitten (apua onko siitä jo niin kauan) tiesin, että alkaa olemaan koiran aika lähteä. Se oli väsynyt, turkki huononi ja muuy ongelmat siihen päälle. Se oli kuitenkin iloinen ja elämän haluinen, mutta mä näin itse koirasta, että nyt on meidän velvollisuus tehdä sille palvelus. Kyllähän mä koko ajan mietin vienkö liian aikaisin, mutta todeten samalla, että mielummin vähän liian aikaisin kuin myöhään. Mielummin niin, että koira voi ja pystyy lähtemään vielä omin jaloin. Ja mulle jää muisto iloisesta koirasta eikä sellasta joka jouduttiin kantamaan viimeiselle matkalle. Meillä myös muut koirat tiesi, että nyt on tän vanhan aika tullut, eivät yrittäneetkään lähteä mukaan, kun yleensä kaikki koirat on ovella änkeämässä mukaan.

  Ja niin kauan ku meillä ei tarvita jatkuvaa kipulääkettä ja koira pystyy normaaliin elämään, saa ne täällä olla, mutta kun huonoja päiviä alkaa olemaan hyviä enemmän, ei tarvitse siinä vaiheessa enään miettiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen samalla kannalla, että milloin koira on syytä päästää pois. Kiitokset kommentistasi.

   Poista

Lähetä kommentti