Siirry pääsisältöön

Uros VS. Narttu

Uros VS. Narttu-postauksen tarkoitus on antaa hieman suuntaa koiran ottamista ajatteleville. Muistakaa tätä lukiessanne kuitenkin, että koiran rotu, koulutus ja luonne vaikuttavat paljon enemmän kuin pelkkä sukupuoli. Osilla koiraroduista on myös toisia enemmän omapäisyyttä, alistamista tai luonne- eroja havaittavissa. Myös se, onko koira kastroitu vaikuttaa paljon näihin.

Narttu

Plussat: Nartut ovat yleisesti ottaen sosiaalisia, sekä sietävät vieraita koiria paremmin kuin urokset. Nartut ovat monien mielestä myös helpompia kouluttaa, eivätkä nartut sekoa juoksuista niinkuin urokset. Nartut ovat myös yleensä selväpäisempiä kuin urokset, riippuen toki yksilöstä.

Miinukset: Juoksut ovat miinusta, jos ei aio teettää pentuja. Verta tulee, uusi valkoinen sohva voi mennä pilalle. Lisäksi nartut saattavat ns. "seota" juoksuista, eli muuttuvat apaattisiksi, surullisiksi tai muuta. Juoksujen vaikutukset vaihtelevat. Joillain juoksut eivät tunnu missään, joillain taas juoksujen aikaan narttu on kuin eri koira. Myös valeraskaudet ovat inhottavia. Myös kohdun tallella olosta voi olla haittaa, kohtutulehdukset, märkäkohdut jne


Uros

Plussat: Urokset ovat monesti tasaisempia suorittajia, kuin nartut. Nartuilla pörrää helposti enemmän hormoonit. Urokset ovat todella lepposia sekä ehkä hieman yksinkertaisempia kuin nartut. Uroksilla ei ole juoksuja, joka on koiranoistajille suuri helpotus.


Miinukset: Urokset eivät välttämättä siedä muita koiria niin hyvin, kuin nartut. Lisäksi suurin osa uroksista reagoivat narttujen juoksuihin voimakkaasti: karkaavat, ulisevat koko ajan ja merkkailevat metrin välein. Urokset eivät välttämättä opi yhtä nopeasti, kuin nartut. Urokset ovat yleensä alistavampia kuin nartut.Lopullista sukupuolipäätöstä ei kannata laskea luonne-erojen varaan, vaan suosittelen harkitsemaan käyttötarkoituksen lisäksi myös fyysisiä eroja (kokoero, merkkailutaipumus). Tämä postaus on vain suuntaa antava, sillä kaikki koirat ovat yksilöitä. 

Kommentit

  1. Samoja mietteitä itellä. Kotona pörrää kaks urosta, toinen leikattu mutta toista ei ja yks leikkaamaton narttukin löytyy. Riimin juoksut on ollu tosi helpot ja hyvin on pärjätty vaikka leikkaamaton uroski talossa. Riimi lähtee joka päivä juoksujen ajan töihini mukaan ja tärpit kotona on ne pahimmat, mutta ei nii pahat että oisin leikkaamista miettiny. Kuitenki pelottaa jos joskus tulee valeraskautta tai märkäkohtua.. hienosti tulee narttu kaikkie toisten koirie kans toimeen ku taas poitsut ei siedä yhtään leikkaamattomia uroksia. Leikatut urkit menee ja nartut kaikessa muodossa. Ehkä seuraava tulee oleen kans narttu. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meilläkin tosiaan kaikki muut paitsi yks narttuja. Toi yks tulee ihan hulluks aina juoksujen aikaan, mutta kun ois tarkotus pentue sillä teettää, niin ei leikkauteta.

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kuulumisia

Noniin, tänään sain vihdoin ja viimein aikaa ja jaksamista kirjoittaa kuulumispostausta.
Edellisestä ns. "kunnon" postauksesta onkin jo kulunut eemmän aikaa, kuin mitä laki sallisi., mutta pistän kaiken pidemmän sairastelun piikkiin. Kuitenkaan tässä enempää höpöttelemättä, siirrytään itse kuulumisiin.


Syyslukukauden alussa vaihdoin ajoneuvonasentajan opinnoista merkonomin opintoihin. Ennen koulumatkaa oli noin.15 km mutta nykyään matkaa on n.43km per suunta. Tähän tietysti uppoaa tuhottomasti aikaa, kun jatkobussiyhteydet eivät sovi yhteen, sekä pelkkä bussissa olo vie päivästä kaksi tuntia. Koulun vaihto on ollut oikeastaan aika hyvä ja helpoittava ratkaisu, sillä edellisessä koulussa vain ahdisti ja ahdisti. Syy tähän oli tärkeän ja rakkaan kaverin menettäminen Helmikuun 18. päivä. Hän opiskeli samalla linjalla ajoneuvonasentajaksi. Tapahtumaan pääset tutustumaan klikkaamalla tästä. Tämän turman käsittämiseen ja ymmärtämiseen, miksi näin tapahtui on mennyt todella pitkä a…

Milloin on aika ystävän viimeiselle matkalle?

Mistä tiedät milloin on oikea aika päästää koira ystäväsi pois?

Minulle on pienestä pitäen opetettu, että koira päästetään pois ilman kärsimystä ja oireiden ilmaannuttua. Meillä koirat eivät saa kärsiä, vaan koirasta huomaa kun aika on tullut. Meillä tilanteesta riippuen lopetetaan joko eläinlääkärissä tai kotona. Kumpikin vaihtoehto on meillä täysin hyväksytty, onhan tärkeintä se että koira pääsee mahdollisimman kivuttomasti  ja tietyllä arvokkuudella pois.


Mistä sitten tietää milloin aika on oikea Tähän kysymykseen on luvattoman paljon niin oikeita kuin vääriäkin vastauksia. Jotkut haluavat rakkaiden koirien kuolevan luonnollisesti, mutta itse en tästä tavasta perusta. Ihmisen on pystyttävä päästämään irti rakkaasta, hyvin palvelleesta tosiystävästä, kun aika on oikea. Minusta aika on oikea, kun elämä alkaa yksinkertaisesti olemaan liian rankkaa ja kuormittavaa koiralle, ei elämää ole enään syytä pitkittää. Esimerkiksi nivelrikkotapauksissa kannattaa miettiä siis milloin menee liian…

Kopinpehmikkeenä Ruti-Rex

Meillä  on koirat asunut jo pitkään ulkona, lämmitetyissä kopeissa. Koppien pehmikkeenä on oikeastaan aina ollut Ruti-Rex sen hyvien ominaisuuksien vuoksi. Aloitan nyt kertomalla hieman tästä vaihtoehdosta.

Ruti-Rex on luonnonmukainen vaihtoehto, joka on kehitetty koiria ajatellen. Ohut ja pitkä mäntykuitu on paitsi hyvän tuoksuista, myös kestävää, ja samalla myös estää hankaumien ja kovettumien syntyä jalkoihin. Ruti-Rex imee myös hyvin kosteutta.


Meidän omat kokemukset ovat todella hyviä.
Vaikka 10kg paali on meilläpäin lähemmäs 30e, Ollaan niin tyytyväisiä tuotteeseen että pulitetaan mukisematta se pari-kolme paalia koppeihin -sitäpaitsi paaleja ei tarvitse olla koko ajan ostamassa. Paali on todella riittoisa ja kestävä. Meillä menee vuodessa ehkä 5-6 paalia seitsemään koppiin. Kuivike pysyy suhteellisen hyvin kopeissa ja koirat ovat aina riemuissaan saadessaan  uutta pehmikettä koppeihin. Yritä nyt siinä sitten pehmikettä koppeihin laittaa, kun innokkaita on kokonainen parvi ympä…